Eveline-boot

Rotterdam zien ken het beste met Evelien!

impressie Reserveer

de Zakkenvullers van Bloemhof

De singel die wordt schoongehouden door wijkbewoners

In maart 2018 lag de singel in Bloemhof na een periode van ijs vol plastic en ander drijfvuil. Het zag er enorm slecht uit, wat meer mensen opviel. Op social media was de singel hét gesprek van de dag onder Bloemhoffers. De klagers hadden een oplossing; de gemeente plat spammen met verzoekjes om het op te ruimen. Niemand van die klagers kwam met het idee om naar de singel te gaan en daadwerkelijk plastic uit het water te halen. Eveline kon het geklaag niet langer aanhoren en vertrok naar de singel met grijpstok en vuilniszakken. De eerste zakken werden gevuld door haar en zoontje Salvador. Zonder het te weten zorgden klagende Bloemhoffers die dag voor de oprichting van de 'Zakkenvullers van Bloemhof', een enthousiaste groep wijkbewoners die de singel schoonhoudt. Of, zoals ze het zelf noemen; natuurreservaatje spelen

Eveline was eerder actief in Thailand na de tsunami en in Haïti na de aardbeving waar ze hielp met puinruimen dus zwaar en vies werk doen, is haar niet vreemd. De singel van een kilometer lang is dan misschien geen rampgebied, hij lag zó vol dat er veel hulp bij moest komen. Na een oproep op social media meldden zich meerdere mensen aan. Via de gemeente werden grijpstokken, ringen en gemeentelijke vuilniszakken geregeld zodat er flink tekeer gegaan kon worden. Inmiddels hebben de Zakkenvullers van Bloemhof met ‘singel mother’ Eveline bijna 400 volle zakken aan drijfvuil en plastic uit de singel gehaald. Naast het drijfvuil halen de Zakkenvullers ook fietsen en ander grof vuil uit de singel en worden de dode dieren aangemeld bij de gemeente, zodat de singel zo gezond mogelijk is. 

Naast drijfvuil en plastic uit de singel halen, hebben een aantal Zakkenvullers  verschillende bewonersinitiatieven ingediend. Zo is het plein naast de singel vergroend, zijn er drie natuureducatieborden geplaatst met informatie over de singeldieren, heeft het bruggetje officieel de naam ‘Dammetje’ gekregen, zijn er nieuwe bankjes, een klimrek met zitjes en een watertap geplaatst. Ook hebben een aantal met de buurt de grauwe muur op het plein gemozaiekt met kleurrijke bloemen die voorkomen in de straatnamen van Bloemhof.

In november 2022 zijn de Zakkenvullers uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed en hebben ze een kunstwerk in de singel laten plaatsen. Onze verslagen zijn te lezen op ons Facebook.  

Volle zakken nadat de Zakkenvullers van Bloemhof aan het werk zijn geweest
De Zakkenvullers van Bloemhof aan het werk in de singel van de Lange Hilleweg
Zakkenvullers van Bloemhof zijn echt Rotterdams erfgoed