Eveline-boot

Rotterdam zien ken het beste met Evelien!

impressie Reserveer

Pelgrimvaders

In de voetsporen van hun voorvaders...

In september 2014 werd het Rotterdamse monument voor de Pelgrimvaders onthuld door de loco burgemeester Joost Eerdmans. De Pelgrimvaders waren puriteinse Engelsen die in 1608 naar het veel tolerantere Nederland vluchtten, omdat ze in Engeland hun geloof niet meer mochten belijden. Ze woonden bijna 12 jaar in Leiden toen ze een stuk land kochten in de Nieuwe Wereld.

Ze vertrokken in de zomer van 1620 naar ons Delfshaven, om daar vandaan aan de grote oversteek te beginnen. Na een barre tocht waarbij velen het leven lieten, kwamen ze aan in de regio van Boston waar ze gingen wonen en de huidige cultuur van Amerika begonnen. Pas 14 maanden (!) na vertrek uit Delfshaven hadden ze hun eerste oogst. Dat vierden ze uitbundig met de oorspronkelijke bewoners van Amerika die hen de zaden en kennis voor hadden gegeven; de Indianen. Ze aten kalkoen, pompoen, mais, en nog veel meer. De traditie wordt tot op de dag van vandaag gevierd in Amerika, Thanksgiving. Ook in Delfshaven organiseert Eveline elk jaar Thanksgiving. Een avondwandeling door historisch Delfshaven in combinatie met een kalkoenmaaltijd in een van de knusse restaurants. Dit jaar valt Thanksgiving op donderdag 23 november.

De geschiedenis van Amerika begint dus eigenlijk in ons Delfshaven. Eveline vond dat er een monument moest komen voor de Pelgrimvaders. Samen met bronsgieter Paul Lagrouw maakte ze een plan en stuurde het naar de gemeente. Na anderhalf jaar vergunningen aanvragen en zaken regelen, lag het monument er. En zo kunnen Amerikanen nu letterlijk in de voetsporen van hun voorvaderen treden in onze mooie Rotterdam.

Welcome, American guests!!

Pelgrimvaders_aanleggen
Pelgrimvader_monument_voetsporen
Pelgrimvaders_voetsporen_monument